Sammen med en stor gruppe af aktører i branchen og en række forskere har Green Building Council Denmark udviklet den nye udmærkelse DGNB Planet.
Gennem det seneste årti har DGNB været med til at rykke bredden i bygge- og ejendomsbranchen i en bæredygtig retning. Nu vil NGO’en Green Building Council Denmark, som er ansvarlig for DGNB i Danmark, også præmiere de allermest ambitiøse byggeprojekter i landet.
DGNB-certificeringen bruges til at beskrive niveauet af bæredygtighed for byggerier, bygninger og byområder. Det sker med udgangspunkt i en holistisk forståelse for bæredygtighed, som indeholder sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter. DGNB Planet vil udelukkende have fokus på det miljømæssige aspekt, som eksempelvis omhandler klima, biodiversitet, arealudnyttelse og uønsket kemi.
- Med DGNB har vi, sammen med vores medlemmer, fået skabt et fælles sprog og ramme for at bygge mere bæredygtigt. Med DGNB Planet vil vi videre indenfor klima- og miljømål for byggeriet – og de planetære grænser bør være vores vigtigste målsætning, udtaler Mette Qvist, som er direktør i Green Building Council Denmark.
Opgradering og optimering af ejendomme. Konferencen afholdes den 7. marts 2023.
Målsætning for DGNB Planet har været at stille krav, der rykker byggebranchen så tæt på de planetære grænser som muligt på nuværende tidspunkt. Kravene vil blive strammet og udvidet løbende, som vi får erfaring og mere viden.
Det er indtil videre 4 af de 9 planetære grænser, som er inkluderet i DGNB Planet, men når det bliver muligt, vil der blive stillet krav til de sidste 5 områder.
Kravene inkluderer eksempelvis maksimal CO2-udledning på 6,55 kilo CO2 per kvm fra 2023, stramme krav til brug af kemi, og så skal byggeriet opføres på arealer, der tidligere har været benyttet til bebyggelse. Desuden skal bygningsdrift også certificeres. Hvis ikke bygningen lever op til kravene på sigt, vil den miste sin DGNB Planet udmærkelse.
Sydhavn: De store projekter. Konferencen afholdes den 8. marts 2023.
Helt fra projektets opstart har der været stor interesse i at tage del i udviklingen. I praksis har 41 personer fra 26 virksomheder og organisationer fra hele byggeriets værdikæde bidraget. I samme ånd er alle, som opnår DGNB Planet forpligtet til at dele data på deres projekt, så hele branchen får gavn af den vigtige viden.
- Det har været opløftende at opleve den meget store interesse fra hele branchen. Jeg oplever, at selvom vi har sat barren virkelig højt, så skræmmer det ikke
byggebranchen. Mange har i forvejen store klimaambitioner, og med DGNB Planet får de et konkret mål at sigte efter, udtaler Trine Bentzen, som er projektleder på DGNB Planet og ekspert i planetære grænser hos Green Building Council Denmark.