Et hold af forskere og designere i Danmark, Tyskland og Holland er gået sammen om at integrere organiske solceller, OPV direkte i stof, der kan beklæde bygninger.
Kontakt
Syddansk Universitet
Morten Madsen
madsen@mci.sdu.dk
Forskningsprojektet SUNTEX har modtaget 16 millioner kr fra EU. Projektet er et samarbejde, der forener modeverdenen med industrien og verdens førende forskere inden for organiske solceller.
- Vi pakker i bund og grund bygninger ind i energiproducerende tekstiler, siger den hollandske designer Pauline van Dongen, en af nøglepersonerne bag SUNTEX-projektet.
- Vi kan generere energi via tekstilet og for eksempel drive bygningens belysning. Ved at integrere solpanelerne direkte i væveprocessen kan vi designe et materiale, der næsten er færdigt, når det kommer ud af vævemaskinen – kun de elektriske forbindelser mangler.
Problemet
Solcelletekstiler er ikke en ny idé, men tidligere forsøg har kæmpet med effektivitet, holdbarhed og omkostninger. Organiske solceller er nemlig paradoksalt nok ikke særligt glade for hverken solens UV-stråler eller ilten omkring dem.
Derfor har professor Morten Madsen fra Syddansk Universitet, der leder projektets videnskabelige udvikling, en række tekniske udfordringer, der skal overvindes:
- En af vores største udfordringer er at sikre, at solcellerne forbliver stabile og effektive over tid. Vi udvikler derfor nye metoder til at indkapsle solcellerne, så de både holder længere og forbliver omkostningseffektive.
Tid og hvem
Projektet er netop skudt i gang og løber over 36 måneder.
Udover Pauline van Dongen Innovations og Syddansk Universitet, så er Tentech, Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen, Kettler Berufskleidung & Technische Textilien og Grafisk Maskinfabrik også en del af projektet.
___
Se konferencen om solceller på bygninger HER.