Udbuddet af butikslokaler og spisesteder er steget uafbrudt i de sidste 4 år. Det ligger nu på 640.000 kvm eller det højeste nogensinde.
Kontakt
EDC Erhverv Poul Erik Bech
Frank Heskjær
fth@edc.dk
- Samtidig er udbuddet steget med næsten 60.000 kvm på blot 3 kvartaler, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk, der samler udbuddet af butikslokaler.
I landets største byer er udlejningen fornuftig, mens de mindre byer og nogle af de mellemstore handelsbyer har det svært.
- Udlejningen er ret fornuftig i de største byer, især i de mere centrale kvarterer. Vi ser blandt andet flere nye showroom inden for bolig og interiør, fx har både Miele med hvidevarer og Troldtekt med loftsbeklædning åbnet i Aarhus, ligesom der jævnligt kommer nye brands inden for fashion. Derimod kan nogle af de mellemstore og især de mindre byer mærke, at butikker med udvalgsvarer – eksempelvis sko, fashion og bøger – har det svært, siger Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.
Det stigende udbud af kvadratmeter hænger også sammen med, at mange butikker har fået mindre behov for plads, fordi levering af varer foregår ret effektivt. I dag er de færreste kæder interesserede i lejemål i to etager, fx med lager i kælderen eller på 1. sal.
- Meget tyder på, at nethandlen har toppet, og samtidig vil de største byer og mange af de mellemstore handelsbyer nyde godt af stigende indbyggertal. Selv om vi næppe vil opleve faldende tomgang, tror jeg mest på status quo eller højst en begrænset stigning, siger Frank Heskjær.
Total og udbud
I Danmark er der knap 19 millioner kvm butiksareal udenfor indkøbscentrene. Udbud/tomgangt svarer til 3,3 % af det samlede areal – før krigsudbruddet i Ukraine for 3 år siden var det tilsvarende tal kun 2,6 %.