De 5 teams, der skal deltage arkitektkonkurrencen om grundlaget for den kommende park i Nordhavn, er nu udvalgt.
Kontakt
By & Havn
De 5 hold skal give hvert deres bud på, hvordan det 300.000 kvm store område, der i dag huser mellemoplagret jord fra byggeprojekter i og omkring København, skal omdannes til en ny park med plads til både grønbrogede tudser, fodboldbaner og meget mere.
Fælgende hold er prækvalificeret: BIG, BOGL, Henning Larsen, LYTT og SLA.
Konkurrencen forventes afsluttet i februar 2025, og vinderen kåres senere på året.
"Jeg glæder mig utrolig meget til, at vi får en stor, rekreativ, grøn park i Nordhavn. Vi har haft en omfattende borgerdialog, som har ført til masser af gode input fra københavnerne til, hvordan parken skal indrettes. Derfor vægter vi biodiversitet, plads til sport, vild natur og børnesikker badning højt i arkitektkonkurrencen. Det bliver spændende at se arkitekternes bud på, hvordan vi kan skabe et helt nyt fristed for københavnerne." siger overborgmester i København Lars Weiss (S).
Formet efter københavnernes ønske
Det er i høj grad københavnernes egne ønsker og forslag til en ny park, der udgør grundlaget til det konkurrenceprogram, de fem prækvalificerede arkitektfirmaer skal lave deres forslag ud fra. I 2021 gennemførte Københavns Kommune og By & Havn en omfattende dialog med københavnerne, interesseorganisationer, foreningslivet og mange flere, og det resulterede i mere end 6.600 input.
Det skal være en park, som skal kunne bruges både af de nuværende og kommende lokale beboere i Nordhavn - og af alle københavnere. Derfor er jeg også rigtig glad for den omfattende borgerinddragelse, der er gået forud for arkitektkonkurrencen, for det betyder, at vi får en park, der afspejler københavnernes ønsker, og at det bliver et sted, der har den rigtig balance mellem ro og grønt og muligheden for at være aktiv.
"Blandt københavnernes ønsker til den nye park var blandt andet fodboldbaner og faciliteter til områdets foreningsliv. Nordhavn udbygges i disse år, og når bydelen er fuldt udbygget i 2060, forventes der at være ca. 40.000 beboere og et tilsvarende antal arbejdspladser i bydelen," siger Teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod (EL).
Samtidig skal parken også rumme regulær natur til gavn for såvel den grønbrogede tudse som andre dyrearter.
De 5 arkitektfirmaer har nu frem til den 17. februar 2025 til at udarbejde deres bud på, hvordan den kommende park skal se ud, og derefter går arbejdet med at finde vinderen i gang.
Det er Københavns Kommune, der sammen med By & Havn har udarbejdet programmet for arkitektkonkurrencen, ligesom de begge er repræsenteret i dommerkomitéen. Grandville har været rådgiver gennem hele processen og understøtter også fremadrettet indtil en vinder er fundet.
By & Havn bidrager med 95 millioner kr. til anlæggelse af parken. Øvrige udgifter til anlæg forventes at blive afholdt af kommunen eventuelt med bidrag fra fonde, og efter overtagelsen står kommunen selv for driften af parken.
Når dommerpanelet har udpeget en vinder, skal Borgerrepræsentationen godkende vinderforslaget som grundlag for den videre projektering og kommende budgetforhandlinger. Anlægget af parken forventes påbegyndt i 2028.