4 beboelsesejendomme i Nyborg volder så store tekniske problemer, at 102 beboere måtte midlertidigt evakueres. Nu er de tilbage, til gengæld er der opstået nye problemer.
Kontakt
Nyborg Kommune
På grund af akut personfare i tilfælde af brand måtte 4 etagebygninger på Vesterhavnen 13, 15, 17 og 19 i Nyborg rømmes den 6. februar 2025.
Årsagen var manglende brandsikring af bærende bjælker. Hele eller dele af bygningerne ville derfor i yderste konsekvens kunne styrte sammen, hvis der opstod brand i den nederste etage. Nyborg Kommune blev opmærksom på problemet gennem en rapport fra teknisk gennemgang af de 4 bygninger.
- Vi ved godt, at det her er voldsomt indgribende overfor beboerne og derfor er det heller ikke en beslutning, vi tager let på. Men som kommune kan og vil vi ikke løbe nogen risiko, når vi står med nogle bygninger, der potentielt kan styrte sammen i tilfælde af brand i kælderen. Det er vores ansvar at beskytte borgerne bedst muligt – også når det er besværligt. Derfor har vi sammen med Beredskab Fyn taget den svære beslutning om at rømme de fire bygninger indtil videre, sagde kommunaldirektør Tim Jeppesen i forbindelse med hændelsen.
Den 7. februar har beboerne dog fået besked om, at de kunne vende tilbage til deres lejligheder, da der ikke længere var akut personfare i tilfælde af brand.
- Med de tiltag, der er foretaget nu, er risikoen for, at der opstår en brand så minimal, at det er forsvarligt at opholde sig i lejlighederne igen, indtil den manglende brandsikring er udbedret. Vi forstår godt, det har været et voldsomt og hektisk forløb for beboerne, men når vi snakker om risikoen for menneskeliv, så går sikkerhed forud for alt andet, sagde Mikael Enevold Pedersen, der er chef for den forebyggende afdeling ved Beredskab Fyn.
Problemmer med altaner
Den 8. februar var den dog gal igen. Sidst på dagen modtog Nyborg Kommune en ny rapport, der med stikprøvekontroller gennemgår bygningerne for byggetekniske fejl. Den konkluderer en lang række kritiske problemer, der bør udbedres straks for ikke at udvikle sig alvorligt. Samtidig undersøges det, om der er grundlag for en politianmeldelse.
"Det mest akutte er en altan, som ikke sidder godt nok fast. Derfor har vi straks givet et mundtligt påbud, som bliver fulgt op af et skriftligt, og haft fat i den berørte beboer for at sikre, at vedkommende ikke bevæger sig ud på den. Rapporten baserer sig på en stikprøvekontrol, og ud fra et forsigtighedsprincip råder vi derudover samtlige beboere til ikke at bruge altanerne, indtil de er blevet efterset", fortæller Christian Bang Korsgaard, der er leder af byggeteknisk afdeling i Nyborg Kommune.
Rapporten blev oprindeligt bestilt af Nyborg Kommune i 2024 på baggrund af talrige anmeldelser om kritisable forhold og en mistanke om byggesjusk. Udover altanen, der ikke er spændt fast, så påviser rapporten også en lang række andre problemer i byggeriet. Det handler blandt andet om vand, der trænger ind og ødelægger den bærende konstruktion, utilstrækkelig isolering, og om generelt mangelfuld brandsikring.
- Vi kan desværre konstatere, at der er en lang række forhold, som ikke er i orden. Nu har vi i første omgang håndteret det mest akutte, og næste skridt er at gå grundigt til værks med en række yderligere påbud. Derudover er der, ifølge rapporten, også indgivet forkerte oplysninger til kommunen. Det er alvorligt, og derfor går vi også i gang med at undersøge, om der kan være grundlag for politianmeldelse, udtaler Christian Bang Korsgaard.
Selvom rapporten dokumenterer en lang række problematiske forhold, så skal beboerne dog ikke frygte, at bygningerne skal rømmes igen, eller at de er i livsfare. Det forklarer Mikael Enevold Pedersen, der er chef for den forebyggende afdeling i Beredskab Fyn:
Rapporten fremhæver mange væsentlige mangler, der bør udbedres straks, men den indikerer ikke nogen akut livsfare. Med de tiltag, der allerede er sat i værk, er det, ud fra det brandmæssige, sikkert nok for beboerne at blive boende derhjemme. Men der er ingen tvivl om, at mange af manglerne er alvorlige og bør udbedres straks, siger Mikael Enevold Pedersen.
Det er ifølge FyensStiftstidende entreprenøren Thomas Lund Hansen, der var bygherre for de 4 lejlighedskomplekser på Vesterhavnen, som stod færdige i 2007. I dag ejer han størstedelen af lejlighederne i nummer 13 og 15 gennem sit selskab Langelinie.