Et turismeprojekt på Klintholm Havn til i alt knap 25 millioner kr. får bevilget 15,7 millioner kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Kontakt
Danmarks Erhvervsfremme
Vordingborg Kommune
Vordingborg Kommune fik i fredags besked om, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil støtte Klintholm Havn på Møn med 15,7 millioner kr., som skal investeres i turismeinfrastruktur og områdefornyelse, samt bidrage til at tiltrække nye private investeringer.
Det er projektet ”Fremtidens levedygtige oplevelses- og læringshavn”, som har modtaget støtte. Vordingborg Kommune vil med projektet skabe Danmarks bedste oplevelseshavn, hvor havet inddrages i den samlede oplevelse, fortælling og formidling.
Ansøgningen er udarbejdet i et samarbejde mellem Business Vordingborg, foreningen Vandklubben i Klintholm Havn og Vordingborg Kommune. Projektet er samtidig det første konkrete eksempel på at Business Vordingborg nu også arbejder med udvikling af turismeerhvervet
”Det er svært at få armene ned, når samarbejde går op i en højere enhed og giver resultater. Vandklubben, Business Vordingborg og vores administration har vist, at sammen kan vi mere og står stærke, når der skal sikres ressourcer til udviklingsaktiviteter. Med bevillingen ser vi frem mod en opgradering af oplevelserne i Klintholm Havn i de kommende år, til gavn for både vores borgere og de turister der lægger vejen forbi. Netop denne form for udvikling og samarbejde på tværs viser også, at Strategiplanen for Lystbådehavne er begyndt at ”leve” og implementeres i havnene,” fortæller borgmester Mikael Smed.
Med bevillingen ser vi frem mod en opgradering af oplevelserne i Klintholm Havn i de kommende år, til gavn for både vores borgere og de turister der lægger vejen forbi.
"Projektet udspringer af Hvidbog for Klintholm Havn, som blev politisk vedtaget i foråret 2021. Hvidbogen giver anbefalinger til, hvordan Klintholm Havn kan udvikle sig til et attraktivt sted for blandt andet bosætning, turisme og erhverv. De anbefalinger, som nu delvist realiseres, er at der skal skabes hjemsteder og baser på Klintholm Havn, samt at der i projektet arbejdes på at skabe et promenadeforløb, med fokus på opholds- og læringsrum," siger borgmester Mikael Smed.
Det sker gennem et foreningshus, som også bliver formidlings- og samlingssted, kaldet Havhuset. Hertil kommer genopretning af Vestpieren, og en havnepromenade. Gennem disse tre tiltag styrkes turismeoplevelsen i havnen, samtidig med at turisternes og de lokales viden om maritim biodiversitet og vindenergi på havet øges.
Med Klintholm Havns placering tæt ved vandet, og som hjemsted til offshore-operatørerne, har havnen en unik mulighed for at formidle om fiskeri, grøn vindenergi og genopretning af havmiljøet i børne- og voksenhøjde.
”Det er stort både for Klintholm Havn og kommunen, at Business Vordingborg og Vordingborg Kommune i samarbejde har opnået ekstern finansiering til turismen på Østmøn. Projektet skaber en unik mulighed for på sigt at formidle om Vordingborg Kommunes styrkepositioner. Klintholm Havn spiller en vigtig rolle i Danmarks grønne omstilling og kommunens ambition om at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi. Fortællingen om energiproduktion på havet og maritim biodiversitet skal bruges til branding og formidling af Klintholm Havn fremadrettet. Det vil tiltrække flere købestærke gæster til området og skabe mere aktivitet for de lokale virksomheder,” siger direktør i Business Vordingborg, Helene Urth.
Pulje på 82 millioner kr.
Pengene kommer fra en pulje på 82 millioner kr. gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, hvoraf 52 millioner kr. finansieres gennem EU’s Regionalfond.
Erhvervsfremmebestyrelsen har udvalgt 5 projekter ud af 14 ansøgninger, og de udvalgte projekter skal, med en markant investering i turismeinfrastruktur og områdefornyelse, bidrage til at tiltrække nye private investeringer.
Med bevillingen på 15,7 millioner til projektet ”Fremtidens levedygtige oplevelses- og læringshavn”, er det første skridt taget mod en samlet investering på knap 25 millioner kr., og arbejdet med yderligere fundraising fortsætter den kommende tid.
Tidligere i år var borgmester i Vordingborg Kommune på besøg i Klintholm Havn sammen med Business Vordingborg-direktør, Helene Urth. Her præsenterede Jesper Carlson blandt andet tegninger af Havhuset.
Lokal forankring
Den lokale Klintholm Havn forening ”Vandklubben” er allerede i færd med at forbedre havmiljøet omkring Klintholm Havn ved blandt andet at skabe nye levesteder for marint liv. Det er initiativer som dette, som skal formidles gennem hele Klintholm Havn, og krydres med offshore-operatørernes viden og erfaringer om havvind. Hertil skal historien om havnens fiskeriindustri også udfoldes og formidles.
”Fiskeri udgør en stor del af havnens ånd, nerve og sjæl. Den ånd vil vi dyrke og invitere turister og lokale til at lære om en vigtig del af dansk historie, mens der perspektiveres til nutidens og fremtidens offshore-industri,” siger Jesper Carlson, som er formand for den lokale Klintholm Havn-forening ”Vandklubben”, der er partner i projektet.
Forventningen er at ”Fremtidens levedygtige oplevelses- og læringshavn” vil gøre Klintholm Havn til en endnu større attraktion og øge besøgstallet. Det skaber bedre vilkår for at nye turismevirksomheder inden for overnatning, aktiviteter og madoplevelser, kan etablere sig på havnen.
Der har været stor lokal opbakning fra Vattenfall, EnBW, restauranten ND 122, MMA Offshore, og den lokale bar Klap Hesten, som alle vil deltage aktivt i projektet, og udviklingen af Klintholm Havn fremadrettet.