Solenergi i bygninger - indtjening og nye muligheder


Program

09.00 Registrering og morgenkaffe
09.30 Velkomst
09.35 Regler og perspektiver

Eksisterende og kommende regler for anvendelse af solceller.

Rasmus Zink Sørensen , Civilingeniør, PhD, Energistyrelsen

10.00 Solcellemarkedet efter "jordskælvet" - business as usual?

De nye afregningsregler går hårdt ud over planerne om at etablere de store kommercielle solcellanlæg. Disse projekter har i den nye energipolitiske virklighed mistet sin eksistensberettigelse. Men hvad betyder den nye energipolitiske situation for solcelleanlæg i bygninger, hvor afhængigheden af tilskudsordninger ikke er så stor, og hvor salg af el til nettet ikke er det primære mål?

Søren Rise , Chefkonsulent , Tekniq

10.25 Nye udviklingstendenser inden for solcelleteknologi

Solcelleteknologien er i voldsom udvikling, både i retning af billigere og mere effektive celler og helt nye systemløsninger. Hvad vej går forskning og udvikling og hvilke nye landvindinger i solcelleteknologi kan vi forvente i den kommende tid, for eksempel med energilagring og integration med smart grid? Skal man som bygherre og ejendomsudvikler vente med at bruge solceller til nye og bedre løsninger er kommet på markedet eller er solcelleanlæg teknisk og ydelsesmæssigt set gode nok allerede nu? Hvilke erfaringer er der og hvilke krav skal man stille til solcellesystemer?

Ivan Katic , seniorkonsulent, Teknologisk Institut

10.50 Kaffepause
11.20 Totaløkonomi ved solcelleanlæg

Når vi taler om økonomien bag solcelleanlæg i bygninger, er der både tale om hårde kontanter og om gevinster, der måske er lidt vanskeligere at få øje på, men som i sidste ende betyder meget for den samlede økonomi bag projektet. Økonomi ved forskellige energiformer. Solceller eller klimaskærm? Konkrete eksempler.

Pia Rasmussen , Projektleder VVS, Energi & Bæredygtighed, Grontmij

11.45 Klimapartnerskab bringer solceller på Nykredits bygninger

Nykredit ejer 150.000 kvadratmeter ejendomme i hele landet og nu skal Nykredit i gang med at omlægge til vedvarende energi. Energiforbruget skal måles og omlægges og huse med flade tage skal have solfangere.

Jens Gorm Hansen , Senior Partnerskabskonsulent, SE Big Blue

12.10 Solceller på 1.063 ungdomsboliger i Albertslund

Solcelleanlæg i beboelsesejedomme bliver begunstiget af de seneste lovtiltag, omend der her er lagt et loft på den tilskudsberettigede strømproduktion på 20 MW årligt. Vigtigt er det også, at den seneste lovændring sidestiller almene boligforeninger med private husejere og det betyder, at boligforeningers solceller nu også må forsyne de enkelte husstande med el, hvor det før kun var det fælles elforbrug som lys i opgangene og fælles vaskemaskiner. De store boligforeninger er også et oplagt sted at etablere solceller, da de bedre kan løfte den slags tiltag organisatorisk og økonomisk, og bedre kan høste stordriftsfordele. Flere solenergiprojekter er derfor på vej i den almene boligsektor, heriblandt 1.063 ungdomsboliger fra 1971 i Morbærhaven i Albertslund skal gennemgribende renoveres. Renoveringen omfatter bl.a. etablering af solcellepaneler på egnede tagflader. Hvilke udfordringer støder man på, når man skal opsætte solcellepaneller på ekisiterence boligbygninger?

Peter Halkjær, Direktør, Danakon og Kim Hjorthfelt, Direktør, Gert Carstensen A/S , Danakon

12.35 Afslutning
12.40 Frokost

Baggrund

Udnyttelse af solenergi har indtil for ganske nyligt været en ren solstrålehistorie. Bare i 2012 blev antallet af registrerede anlæg i Danmark mere end firedoblet. Imidlertid har den sidste tids politiske indgreb begrænset tilskud til etablering af solceller, og gjort afregningsmetoder for salg af strøm til nettet mindre gunstige for ejerne af solcellanlæg.

Disse ændringer har indtil videre gjort en ende på flere af planerne om at etablere store solcellealæg, der på kommerciel basis skulle sende strøm til nettet. Men vil den nye situation også påvirke andre brugere af solcelleanlæg? Ejere af erhvervsejendomme, hvor solcellepaneler bliver brugt i stadig større omfang, er i mindre grad afhængige af tilskud og høje priser for overskudselektricitet, der sendes til nettet, da de i stor grad producerer energi til eget behov. For dem vil der derfor fortsat være en god økonomi i at investere i solcelleanlæg. Og faktisk er der også et godt nyt til erhvervsvirksomhedermne, som i den nye lov bliver sidestillet med andre elforbrugere. Derudover har solceller en signalværdi, der gør ud over det rent kommercielle.

Kommunerne er indtil videre også stillet mindre gunstigt ved den nye lov, der de skal oprette et nyt selvstændigt selskab for hvert solcelleanlæg, de sætter op. Men nu skulle en lovændring, der fritager kommunerne for dette krav, være på vej, og det vil igen give skub i kommunernes storstillede planer om at opstille solcelleanlæg på de kommunale bygninger.

Hvad solcelleanlæg i beboelsesejedomme angår, begunstiger nogle af de seneste lovtiltag brugen af solenergi i dette segmet af ejedomsmarkedet, omend der her nu er lagt et loft på 20 MW årligt. Vigtigt er det også, at den seneste lovændring sidestiller  almene boligforeninger med private husejere og det betyder, at boligforeningers solceller nu også må forsyne de enkelte husstande med el, hvor det før kun var det fælles elforbrug som lys i opgangene og fælles vaskemaskiner.

Indhold:

Konferencen tager pulsen på situationen på solenegimarkedet i den nye energipolitske virkelighed. Få overblik over de perspektiver og potentieller, der knytter sig til anvendelse af solenergi i erhvervs- og beboelsesejendomme i dag og i de kommende år.

Hør også om nyeste tendenser inden for solceller, best practice, og erfaringe fra aktuelle konkrete projekter.

Forretningsmuligheder:

Solcelleanlæg giver stadigvæk mulighed for en betydelig nedsættelse af virksomhedens energiudgifter. Dertil kommer solanlæggenes signalværdi og ekstra gevinst i form af "grøn branding".

Konferencen henvender sig til:

Investorer, developere, entreprenører,  arkitekter, ingeniører, offentlige aktører, leverandører af byggematerialer, ejendomsmæglere og andre professionelle ejendomsaktører med generel interesse i anvendelse af solenergi i bygninger.

Konferencemateriale:

Deltagerliste, program og slidepakker som pdf fremsendes elektronisk efter konferencen (sidstnævnte med forbehold for oplægsholderens godkendelse).

Max antal deltagere:

60

Kursusbevis:

Der udstedes et kursusbevis til alle deltagere. Det fremsendes per mail senest en uge efter arrangementet.

Sidste års deltagere var bl.a.:

Lidl Danmark,  Danmarks Lærerforening,  ProSolar, NCC Construction Danmark,  Horten Advokatpartnerselskab,  Hovedstadens Ejendomsadministration, Grontmij, Bygningsstyrelsen, Gladsxe Kommune, Green Ways, Holscher Arkitekter,  Topdanmark, SEAS-NVE, Teknologisk Institut, Sjælsø,  Falck Danmark,  Bravida Danmark,  Klima-, Energi- og Bygningsministeriet,  Likosol,  NRE Group, SolarElements, Comfort Electronics, Solcelleanlæg Horslunde, Springbjerg Solenergi , Schmidt Hammer Lassen Architects, Difko Administration, Frederiksberg Kommune, Alectia, PBU

NB: Tilmeld dig nu til den 2. årlige ejendomsmesse Copenhagen Property Summit, COPSUM. Den afholdes fra den 21. og 22. maj 2014 på Docken i København med 1.000 ejendomsaktører. COPSUM arrangeres af ByensEjendom. Læs mere om COPSUM eller ring til Mira Trolle Scheel på telefon 27 28 14 15 eller mail til mts@copsum.dk

Inkluderet i prisen

Professionelt arrangement til tiden

Morgenkaffe

Frokost

Konferencemappe

Oplægsmateriale sendes pr. e-mail efterfølgende

Kursusbevis

Tilmeld dig her

Afholdes 11. marts 2014
Klokken 09.00 - 12.40
: Carlsberg Museum &…Carlsberg Museum & Business Centre, Valby Langgade 1, 1799 Valby



Deltagere

AI A/S

Kristjan Gross

Alectia A/S

Simon Groth Risør
Rune Kierulff
Carsten Johansen

ATP Ejendomme A/S

Thomas Anfinn Joensen

Caverion A/S

Toke Smith Sørensen

Copenhagen Capacity

Djouhara Westberg

Corpus Development ApS

Christian Gjersøe

COWI A/S

Per Haugaard

Danakon

Peter Halkjær

Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB)

Mohammed Ali Ajaoui

DATEA A/S

Mikkel Ravnsbæk Nielsen

DrivhusEffekten ApS

Bjarne Møgelhøj

Energistyrelsen

Rasmus Zink Sørensen

Gert Carstensen A/S

Kim Hjorthfelt

green force company a/s

Rune Jensen
Jan Kristensen
Per Bank Lauridsen

Green Ways v/Lars Riise

Lars Riise

GreenGo Energy A/S

Henrik Enegaard Skaanderup

Greve Kommune

Roman Rosenstadt

Grontmij

Pia Rasmussen

Hovedstadens Ejendomsadministration

Kenneth Søndergaard
Niels Winther
Maria Pedersen

Nyborg Gymnasium

Mikkel Hansen

OBH Rådg. Ing.

Heidi Christiansen

Orbicon A/S

Mikael Hansen

Phønix Tagenergi A/S

Kim Slavensky

PostNord, Real Estate

Lars Bjørnstrup

ProSolar A/S

Rasmus Jensen

Region H, Glostrup Hospital

Karin Kindt-Larsen

SE Big Blue

Jens Gorm Hansen
Rasmus Plougmann

Solar Partner

Kenneth Laursen

Solarplan

Klaus Boyer

Tekniq

Søren Rise

Teknologisk Institut

Ivan Katic

Andre konferencer

Tilmeld dig her